Share, , Google Plus, Pinterest,

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ: O Γιάννης Πετράκης μιλάει για την παραμονή του, τον Κούτρη, τον Λίλα και τον ΠΑΣ

Ο Κρητικός τεχνικός μίλησε για τα 3,5 χρόνια του στον ΠΑΣ Γιάννινα, την αγάπη που εισπράτει και το τι έγινε τη φετινή σεζόν

Το μεγάλο ερώτημα στον ΠΑΣ Γιάννινα είναι ένα και έχει να κάνει με το θέμα του προπονητή. Θα παραμείνει ο Γιάννης Πετράκης ή όχι; Ο ίδιος για άλλη μία φορά δεν θέλησε δημοσίως να τοποθετηθεί.

Είπε ότι έχει κάνει μία συνάντηση με τον Γιώργο Χριστοβασίλη και ότι θα τα ξαναπούν σύντομα… Όλα αυτά με τη συνέντευξη που έδωσε στην εφημερίδα

«Πρωινός Λόγος» ανήμερα των γενεθλίων του (20/5) και δημοσιεύθηκε δύο μέρες μετά.

Αναλυτικά:

– Ανήμερα των γενεθλίων σου κόουτς, αισθάνεσαι ότι τα όνειρα ζωής που είχες σαν παιδί και οι επαγγελματικοί στόχοι έχουν πραγματοποιηθεί;

«Αισθάνομαι ότι η ζωή ήταν πολύ απλόχερη σε μένα μέχρι τώρα. Με δεδομένο ότι ξεκίνησα από το χωριό μου στο Ρέθυμνο και σε όλη τη διαδρομή είμαι απόλυτα ευχαριστημένος τόσο σε οικονομικό, όσο και σε οικογενειακό και σε επαγγελματικό επίπεδο. Έχω κάνει οικογένεια και τα παιδιά μου έχουν βρει το δρόμο τους, είμαστε καλά, δόξα τω Θεώ».

– Όταν ήρθες στον ΠΑΣ τον Φεβρουάριο του 2014, πίστευες ότι μετά από 3,5 χρόνια θα είσαι τόσο αγαπητός στον κόσμο της ομάδας και της πόλης γενικότερα;

«Σίγουρα επειδή δεν ξέρουμε τι μας επιφυλάσσει η επόμενη μέρα ποτέ δεν μπορείς να κάνεις σχέδια. Μπορεί να πας κάπου και να μείνεις λίγο, μπορεί να πας κάπου να μείνεις πολύ. Σίγουρα δεν υπήρχε στο μυαλό μου αυτό που προέκυψε με την παρουσία μου εδώ 3,5 χρόνια. Αυτά τα χρόνια με έχουν κάνει να αισθάνομαι αυτό τον τόπο δικό μου, είμαι πάρα πολύ ευχαριστημένος που είμαι εδώ, από όλα όσα βιώνω».

– Αυτή την αγάπη του κόσμου πως την εισπράτεις καθημερινά;

«Είναι μεγάλη χαρά για εμένα να αναγνωρίζεται η δουλειά μου και αυτό το έχω εισπράξει σε ύψιστο βαθμό. Για να προκύψει αυτό, έχει προηγηθεί κάτι που αφορά την καθημερινότητα. Πάντα η ζωή είναι ανταποδοτική, ότι δίνεις, παίρνεις. Για να εξακολουθήσει αυτό να υπάρχει θα πρέπει να γίνει μεγαλύτερη προσπάθεια, ώστε να υπάρχουν τα αποτελέσματα και να συνεχίσουν αυτές οι προϋποθέσεις. Άρα για εμένα το μυστικό είναι μόνο δουλειά».

– Θα μείνεις κάτοικος Ιωαννίνων λοιπόν; Θα παραμείνεις στον ΠΑΣ;

«Έγινε ήδη μια πρώτη συνάντηση και θα μιλήσω με τον πρόεδρο και τις επόμενες μέρες. Ότι με αφορά πάντα το κοινοποιώ εγώ, δεν υπάρχει περίπτωση ποτέ να το κοινοποιήσουν τρίτοι. Θα κάνω μια κουβέντα με τον πρόεδρο τις επόμενες ημέρες για να πούμε τα υπόλοιπα. Η αγάπη μου για την ομάδα είναι δεδομένη, η εκτίμηση μου για τους κατοίκους της πόλης απεριόριστη. Νομίζω ότι το έχω καταθέσει πάρα πολλές φορές αυτό και δεν χρειάζεται να γίνομαι κουραστικός».

– Κόουτς, πως έζησες την ευρωπαικό ταξίδι του περασμένου καλοκαιριού; Πρωτόγνωρη εμπειρία και για σένα μαζί με την ομάδα;

«Όπως τη ζήσατε και εσείς, όπως την βίωσαν και οι Ηπειρώτες φίλαθλοι. Ήταν για εμένα, να μην πω η πιο σπουδαία στιγμή, γιατί υπάρχουν πολλές σπουδαίες στιγμές στη δουλειά μας, αλλά ήταν από τις πιο σημαντικές. Ήταν η χαρά, η καταξίωση και η δυνατότητα να παίξεις σε μια ευρωπαική διοργάνωση και όλα αυτά δίνουν ακόμη μεγαλύτερη ισχύ στην όλη εικόνα».

– Το όνομα σου γράφτηκε στην ιστορία του ΠΑΣ και συνδέθηκε με την μεγαλύτερη επιτυχία της ομάδας:

«Είμαι πολύ χαρούμενος που και εγώ από την μεριά τη δική μου συνέβαλα στο να έρθει αυτή η επιτυχία. Δεν είμαι μόνο εγώ είναι όλο το τιμ, είμαι χαρούμενος που μου δόθηκε η ευκαιρία να συμμετέχω σε αυτό το σπουδαίο γεγονός για την ομάδα».

– Με μικρό μπάτζετ και σωστές μεταγραφικές κινήσεις ο ΠΑΣ καταφέρνει να έχει εδώ και χρόνια συμπαγή ομάδα που πρωταγωνιστεί. Ποιο το μυστικό της επιτυχίας;

«Όλα είναι σχέδιο, οργάνωση, προγραμματισμός και δουλειά σε καθημερινή βάση. Δεν υπάρχει κάτι άλλο».

– Λειτουργούν αρμονικά η πλευρά της διοίκησης και η πλευρα του ποδοσφαιρικού τμήματος;

«Καταρχήν δεν υπάρχουν οι δύο πλευρές, είμαστε ομάδα. Υπάρχει μια πλευρά και μέσα στην πλευρά υπάρχουν ρόλοι. Αυτοί οι ρόλοι μέσα στην ομάδα είναι απόλυτα δεκτικοί. Το περιβάλλον στον ΠΑΣ είναι τρομερά υγιές, ο καθένας ξέρει το ρόλο του και ο καθένας προσπαθεί να κάνει το καλύτερο από τη θέση που είναι για το ρόλο που έχει κληθεί να υπηρετήσει μέσα στην ομάδα».

– Φέτος, τι έφταιξε και η ομάδα από τα μέσα της σεζόν… κλάταρε;

«Καταρχήν η ομάδα δεν ήταν έτοιμη για να υπηρετήσει όλο αυτό που έδειξε στην αρχή. Ξεκινήσαμε προετοιμασία νωρίς τον Ιούνιο και σαν ομάδα είμαστε χωρίς τέτοιες εμπειρίες και παραστάσεις. Η ομάδα πέτυχε πολλά σημαντικά πράγματα τα προηγούμενα χρόνια και θεωρώ ότι και η φετινή χρονιά είναι πολύ σπουδαία σε όλα τα επίπεδα, αλλά είναι πολύ δύσκολο να φτάσεις κάπου και πολύ πιο δύσκολο να κρατηθείς εκεί. Είναι ακόμη πιο δύσκολο να κάνεις μισό βήμα πιο πάνω. Για εμένα είναι σημαντικό ότι η ομάδα σώθηκε από τον πρώτο γύρο, ήταν μέσα στους στόχους μέχρι τα 2/3 του πρωταθλήματος και κάποια στιγμή για λόγους που είναι πολλοί, έκανε κάποια “κοιλιά”, αλλά και αυτή για εμένα δικαιολογείται με βάση τα δεδομένα που είχαμε. Το ότι πήγαμε Ευρώπη, σωθήκαμε από τον πρώτο γύρο και είμαστε ανταγωνιστικοί, χαρακτηρίζει για εμένα αυτή τη χρονιά όχι καλή, αλλά πάρα πολύ καλή».

– Πως διαχειρίστηκες κάποια εσωτερικά θέματα που πρόεκυψαν, όπως παραδείγματος χάρη αυτό με τον Λίλα;

«Δεν χρειάζεται να κάνουμε ιδιαίτερη ανάλυση σε τέτοιου είδους ζητήματα. Το αποτέλεσμα δείχνει. Όλοι μας μπορεί να κάνουμε κάποιο λάθος και δεν πρέπει ποτέ να κρίνουμε από τη στιγμή, αλλά από το βάθος χρόνου για να μπορούμε να δικαιολογήσουμε τη στιγμή».

– Αισθάνεσαι δικαιωμένος για την επιλογή σου να φέρεις τον Κούτρη στα Γιάννινα;

«Δεν ήταν μόνο δικιά μου επιλογή. Ποτέ δεν επιβάλλω την γνώμη μου. Υπάρχει πάντα συνεννόηση με τον πρόεδρο. Το παιδί αυτό κάποια στιγμή αναφέρθηκε το όνομα του, τον είχα στον Εργοτέλη, κατέθεσα τη γνώμη μου και τα υπόλοιπα ήταν θέμα του προέδρου».

– Ο Κούτρης σε μια συνέντευξη του σε αποκάλεσε πατέρα του. Το δικό σου σχόλιο;

«Ο καθένας μεταφέρει αυτό που αισθάνεται. Εγώ από την πλευρά μου του εύχομαι να είναι γερός, να είναι συγκεντρωμένος, πιστός και υπεύθυνος σε αυτά που τον έχουν κάνει ένα πολύ σπουδαίο ποδοσφαιριστή με ταλέντο».

– Η μεταγραφή του Κούτρη στον Ολυμπιακό αποτελεί και προσωπική δικαίωση;

«Είναι η χαρά της δημιουργίας και της εξέλιξης. Δεν είναι μόνο με τον Λεονάρντο (σ.σ. Κούτρη), το ίδιο αισθάνθηκα και με τον Βελλίδη, τον Χαρίση, τον Κοροβέση, με όλα τα παιδιά. Είναι το αίσθημα της δημιουργίας που για εμένα είναι από τα μεγαλύτερα που υπάρχουν στη ζωή».

Η αλλαγή του συστήματος σε 3-5-2 έφερε τις μεγάλες επιτυχίες. Ο ΠΑΣ είναι ομάδα που μπορεί να αφομοιώσει εύκολα τις αλλαγές συστημάτων;

«Αυτή είναι μια ερώτηση που είναι πολύ απλωμένη. Πάντα εμείς κάνουμε υποθέσεις και τις υποθέσεις πρέπει να τις πραγματοποιήσουμε. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει όταν κάνεις καλή εκτίμηση, για να μπορείς αυτόν που θα εκτιμήσεις να μπορείς να το υλοποιήσεις. Να ξέρετε ότι κάποιες φορές πέφτουμε μέσα, κάποιες όχι, γιατί έτσι είναι η ζωή, κανείς δεν είναι φακίρης και μάγος.

Πολύ σημαντικό είναι να κάνεις καλή εκτίμηση, εκείνη τη στιγμή αποδείχθηκε ότι η εκτίμηση ήταν καλή γιατί έγινε καλύτερη αξιοποίηση του υλικού που είχα στα χέρια μου και για την ευκολία που με ρώτησες, όλα στηρίζονται στα απλά. Αν ξέρεις καλά τα απλά, μπορείς να τα χρησιμοποιήσεις και εδώ και στο διπλανό το σπίτι και στο παραδιπλανό. Δεν έχει να κάνει με την ομάδα, έχει να κάνει με την καθημερινή δουλειά και το πόσο ο παίκτης παίρνει τις πληροφορίες που θα τον βοηθήσουν να είναι συνεπής σε αυτό που θα του αναθέσεις να κάνει».

– Η περσινή χρονιά ήταν το ταβάνι του ΠΑΣ ή τα καλύτερα είναι μπροστά μας;

«Όλα έχουν να κάνουν με την καθημερινότητα. Για εμένα δεν υπάρχει δόγμα και να πούμε ότι σήμερα φτάσαμε στο ταβάνι, αύριο η ομάδα πήρε την κατρακύλα ξαναφτάσαμε πάλι στον πάτο. Όλα έχουν να κάνουν με το πώς σχεδιάζεις μια κατάσταση και τι προοπτική της δίνεις».

– Δύο λόγια για τους συνεργάτες του στο τεχνικό επιτελείο;

«Είμαι τυχερός που δουλεύω μαζί τους. Το πιο σημαντικό είναι ότι όλοι τους είναι εξαιρετικοί χαρακτήρες και ο καθένας στη δουλειά του είναι επαγγελματίας και πάρα πολύ καλός».