Share, , Google Plus, Pinterest,

Δρόσος: “Πανάκριβη η Super League 2”

Ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΡΤ χαρακτηρίζει αδέξια την αναδιάρθρωση των κατηγοριών «αδειάζοντας» επί της ουσίας κατόπιν εορτής τον πρώην πλέον υφυπουργό Αθλητισμού, Γιώργο Βασιλειάδη και όχι μόνο…

Άρθρο – παρέμβαση για τα τηλεοπτικά της ΕΡΤ σε σχέση με το ποδόσφαιρο παραχώρησε ο Γιάννης Δρόσος στην «Εφημερίδα των Συντακτών» την Κυριακή (14/7). Ο παραμένων για λίγο ακόμα (με παράκληση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη) διευθύνων σύμβουλος της ΕΡΤ χαρακτηρίζει αδέξια την αναδιάρθρωση των κατηγοριών «αδειάζοντας» επί της ουσίας κατόπιν εορτής τον πρώην πλέον υφυπουργό Αθλητισμού, Γιώργο Βασιλειάδη και όχι μόνο…

Ο Δρόσος, εξηγεί ότι δόθηκαν πολλά λεφτά, εξηγεί γιατί πρέπει να επιδιωχθεί σύναψη συμφωνίας με κάποιες από της «μεγάλες» ΠΑΕ της Σούπερ Λίγκας 1 (εν προκειμένω δηλαδή ΑΕΚ, ΠΑΟΚ), ενώ χαρακτηρίζει υπερβολικά τα χρήματα του προσυμφώνου για τη Σούπερ Λίγκα 2. Ωστόσο, ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΡΤ αναγνωρίζει το γεγονός ότι οι ομάδες της δεύτερης κατηγορίας στήριξαν το σχέδιο της αλλαγής και είναι ζήτημα «κύρους της Πολιτείας να δοθούν τα συμφωνηθέντα χρήματα στη Σούπερ Λίγκα 2», όπως χαρακτηριστικά λέει!

Στο κείμενο, που τιτλοφορείται «Έξι αλήθειες για την ΕΡΤ και τα ποδοσφαιρικά» ο Δρόσος υποστηρίζει ότι κλήθηκε να υλοποιήσει απόφαση που είχε ληφθεί από την προηγούμενη διοίκηση της δημόσιας τηλεόρασης.

Μεταξύ άλλων γράφει ο Δρόσος:

– «… Η απόφαση της πολιτείας να παρέμβει με σκοπό την εξυγίανσή του -αδέξια στην εφαρμογή της και πρόχειρη στην προετοιμασία της- θα μπορούσε να γίνει χωρίς να μεταφερθεί ποδοσφαιρική τοξικότητα στην ΕΡΤ (πράγμα που δεν αποφεύχθηκε), αλλά και χωρίς να δημιουργηθεί η αίσθηση ότι το ελληνικό ποδόσφαιρο θα διορθωθεί αν διαιτάται από το κράτος. (…) Η ΕΡΤ πάντως έπρεπε να είναι επιφυλακτικότερη. Το Προσύμφωνο την επιβάρυνε με ποσό άνω των 22 εκατομμυρίων ευρώ για την αγωνιστική περίοδο 201 8-201 9, ενώ, αν εφαρμοστεί κατά τους όρους του, θα την επιβαρύνει με ποσό άνω ή περί τα 40 εκατομμύρια ευρώ για το 2019-2020. Το κόστος της Super League 2 (πάνω-κάτω της παλαιός Football League αντίστοιχης με τη Β’ Εθνική) ξεπερνά τα 15.000.000 για την αγωνιστική περίοδο 2019-2020. Λίγα σημεία σύγκρισης: όλο το Copa America κόστισε συνολικά 250.000 ευρώ. To Roland-Garros 140.000 (από τα οποία 40.000 αντί διαφημιστικού χρόνου).

– «…. Στις επτά ομάδες της Super League (Super League 1 για το 2019-2020) των οποίων έχει δικαιώματα η ΕΡΤ περιλαμβάνονται γενικά μεσαίες ή ανερχόμενες ομάδες. Αν αποχωρήσει από αυτές -όπως ακούγεται- ο Παναθηναϊκός, η ΕΡΤ θα μείνει χωρίς καμία πραγματικά ελκυστική για το ευρύτερο -δηλαδή πέραν των οπαδών της- κοινό ομάδα. Για τον λόγο αυτό είναι ορθό να συνάψει η ΕΡΤ κατάλληλη συμφωνία με κάποια από τις άλλες «μεγάλες» ομάδες -τέτοιες προτάσεις έγιναν από τις ΑΕΚ (που καθώς ανακοινώθηκε παραμένει σε συνδρομητικό κανάλι) και ΠΑΟΚ, ενώ ιδιαίτερα ευπρόσδεκτη πρέπει να είναι, αν γίνει όπως προσκλήθηκε, πρόταση και από τον Ολυμπιακό.  Ακόμη δε και αν παραμείνει ο Παναθηναϊκός, ο οποίος και λόγω σχετικής ποινής δεν εκτιμάται ότι θα έχει ευρωπαϊκή πορεία πριν από το 2021 , ακόμη και αν πάει καλά στο πρωτάθλημα (πράγμα όχι βέβαιο), μια δεύτερη «μεγάλη» ομάδα θα είναι σε κάθε περίπτωση χρήσιμη για την ΕΡΤ. Διαφορετικά, η ΕΡΤ θα μείνει με ένα μέτριας ποιότητας και μάλλον μικρής θεαματικότητας ποδοσφαιρικό τηλεοπτικό προϊόν έναντι δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ, για κατά πλειοψηφία αγώνες που θα διεξάγονται σε άδεια γήπεδα και αλάνες, ενώ όλες ή σχεδόν όλες οι τηλεοπτικά ενδιαφέρουσες ομάδες θα προβάλλουν τους αγώνες τους αλλού.

– Η ΕΡΤ καλείται να διαχειριστεί μια τετελεσμένη κατάσταση, ιδίως όσον αφορά την πανάκριβη Super League 2. Τα προβλεπόμενα από το Προσύμφωνο σχετικά ποσά είναι υπερβολικά και αδικαιολόγητα. Ωστόσο οι εμπλεκόμενες ομάδες συναίνεσαν στην περίφημη αναδιάρθρωση των πρωταθλημάτων ακριβώς επειδή τους δόθηκε υπόσχεση ότι θα λάβουν αυτά τα ποσά. Όποια και αν είναι τα εμπλεκόμενα πρόσωπα -και ίσως, τονίζω: «ίσως», ανάμεσά τους να μην είναι όλα τα καλύτερα παιδιά- έδωσαν πίστη σε μια δέσμευση της πολιτείας, ενώ κανένας δεν ζήτησε, ευθαρσώς και δημοσίως, να μην υλοποιηθεί ως προς το σημείο αυτό το γνωστό σε όλους από πέρσι Προσύμφωνο. Είναι θέμα κύρους της πολιτείας να τηρήσει τη δέσμευση αυτή και η νέα Γενική Συνέλευση της ΕΡΤ να δώσει εντολή να υπογράφει σύμβαση με τη Super League 2, είτε κατά το Προσύμφωνο είτε συναινετικά τροποποιημένη μετά από επαναδιαπραγμάτευση.