Share, , Google Plus, Pinterest,

Έκθεση Deloitte: Ετήσια έσοδα 25,5 δις ευρώ στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο!

Η ευρωπαϊκή αγορά ποδοσφαίρου απέφερε έσοδα ύψους 25,5 δις ευρώ την περίοδο 2016-17, σύμφωνα με την ετήσια έκθεση της Deloitte. Το 60% των εσόδων αφορά τα πέντε κορυφαία πρωταθλήματα.

Η ευρωπαϊκή αγορά ποδοσφαίρου απέφερε έσοδα ύψους 25.500.000.000 ευρώ την περσινή αγωνιστική περίοδο, σύμφωνα με την ετήσια έκθεση της Deloitte “Annual Review of Football Finance” που διεξάγει ετησίως το Sports Business Group. Η 27η έκδοση καλύπτει τα πέντε κορυφαία ευρωπαϊκά πρωταθλήματα, παρέχοντας πληροφορίες και για τις υπόλοιπες λίγκες της ηπείρου.

Η αύξηση του 4% από την περίοδο 2015-16 οφείλεται κυρίως στα πέντε μεγάλα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα, των οποίων τα συνολικά έσοδα  σημείωσαν αύξηση κατά 1,3 δις ευρώ (9%) φτάνοντας τα 14.700.000.000 ευρώ την περίοδο 2016-17. Η συνολική αύξηση, βέβαια, δεν οφείλεται αποκλειστικά στα Top-5 πρωταθλήματα, αλλά και στα μικρότερα που είδαν επίσης αύξηση των εσόδων τους, με χαμηλότερο, ωστόσο, ρυθμό συγκριτικά με αυτά που παρατηρήθηκαν στην Αγγλία, τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ιταλία και την Ισπανία.

Η La Liga είναι πλέον το δεύτερο μεγαλύτερο πρωτάθλημα στον κόσμο, από πλευράς εσόδων, μετά τη συλλογική συμφωνία πώλησης των δικαιωμάτων αναμετάδοσης, η οποία είχε σημαντική επίδραση στα έσοδα.

Επιπλέον, η Deloitte διαπίστωσε ότι η αύξηση των εσόδων των πέντε μεγάλων πρωταθλημάτων είχε ως αποτέλεσμα τη βελτίωση των επιπέδων κερδοφορίας με την Premier League, τη Bundesliga και τη La Liga να ανακοινώνουν συνολικά λειτουργικά κέρδη άνω των 300.000.000 ευρώ για πρώτη φορά.

Ο Νταν Τζόουνς, επικεφαλής του Sports Business Group της Deloitte, σχολίασε: “Η οικονομική κατάσταση του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου δεν ήταν ποτέ καλύτερη και αναμένουμε συνεχή ανάπτυξη και ενδιαφέρον για τα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα τα επόμενα χρόνια. Αυτή η οικονομική επιτυχία όχι μόνο αντανακλά την παγκόσμια δημοφιλία του ποδοσφαίρου, αλλά και τον επαγγελματισμό των κορυφαίων συλλόγων και τη δύναμη του ρυθμιστικού περιβάλλοντος στο οποίο λειτουργούν.

Το γεγονός ότι η La Liga μπόρεσε να ξεπεράσει την Bundesliga, η οποία κατείχε τη δεύτερη θέση όσον αφορά τα έσοδα, για πάνω από μια δεκαετία, αποδεικνύει το ευρύ φάσμα των αλλαγών που έχουν εφαρμοστεί τα τελευταία χρόνια. Η νέα πρόκληση της La Liga θα είναι να καλύψει τη διαφορά με την Premier League, η οποία παραμένει ο αδιαμφισβήτητος ηγέτης της αγοράς”.

ΠΟΛΥ ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΤΑ ΕΣΟΔΑ Η PREMIER LEAGUE

Η Premier League παρέμεινε πολύ πιο μπροστά από τον ανταγωνισμό από πλευράς εσόδων, έχοντας συγκεντρώσει συνολικά έσοδα ύψους 5,3 δις ευρώ το 2016-17, από 4,9 δις ευρώ το 2015-16. Η Premier League είναι πλέον 86% μεγαλύτερη από την La Liga, ενώ ο νέος κύκλος για τα δικαιώματα αναμετάδοσης βοήθησε όλα τα κλαμπ της Premier League να συγκεντρώσουν εισοδήματα ρεκόρ.

Αν και η Bundesliga έχει πέσει κάτω από τη La Liga από πλευράς εσόδων, η πολυετής εντυπωσιακή εμπορική απόδοση των γερμανικών συλλόγων δίνει τη δυνατότητα στην Bundesliga να ανακτήσει τη δεύτερη θέση στο εγγύς μέλλον. Οι βελτιωμένες συμφωνίες ραδιοτηλεοπτικών αναμεταδόσεων, τόσο σε εγχώριο όσο και σε διεθνές επίπεδο, θα οδηγήσουν σε αύξηση 1,4 δις ευρώ κατά μέσο όρο των εσόδων για τα δύο πρώτα τμήματα της Γερμανίας το 2017-18.

Οι ιταλικές ομάδες της Serie A ξεπέρασαν τα 2 δις ευρώ σε συνολικά έσοδα για πρώτη φορά, αυξημένα  ατά 8% σε σύγκριση με πέρσι, γεγονός που οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην αύξηση των εσόδων μιας ομάδας, της Internazionale. Οι ιταλικοί σύλλογοι θα είναι εκείνοι που θα ωφεληθούν περισσότερο από τις αλλαγές των κριτηρίων για τη συμμετοχή στις διοργανώσεις της UEFA. Με 4 συλλόγους να εξασφαλίζουν τη θέση τους στο Group Stage του Champions League της UEFA από το 2018-19 και με βελτιωμένες τις συμφωνίες ραδιοτηλεοπτικών αναμεταδόσεων από την ίδια σεζόν, οι ιταλικοί σύλλογοι περιμένουν αυξημένα έσοδα.

Παρά το γεγονός ότι η Ligue 1 της Γαλλίας παραμένει το πρωτάθλημα με τα πιο χαμηλά έσοδα μεταξύ των πέντε μεγάλων πρωταθλημάτων, τα έσοδα των γαλλικών συλλόγων αυξάνονται με ταχύτερο ρυθμό από ότι τα προηγούμενα χρόνια, κυρίως χάρις στην έναρξη νέων εγχώριων συμφωνιών ραδιοτηλεοπτικών αναμεταδόσεων. Τα νέα για τη συμφωνία με την Mediapro για την περίοδο 2020-21 έως 2023-24 στηρίζουν τη μεσοπρόθεσμη οικονομική ανάπτυξη της Ligue 1.

ΤΙ ΙΣΧΥΕΙ ΣΤΑ ΥΠΟΛΟΙΠΑ ΕΥΡΩΠΑΪΚΑ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΑ

Εκτός των πέντε κορυφαίων ευρωπαϊκών πρωταθλημάτων, το Süper Lig της Τουρκίας (734 εκατ. ευρώ) και η Premier League της Ρωσίας (701 εκατ. ευρώ) είναι τα αμέσως επόμενα μεγαλύτερα πρωταθλήματα στην Ευρώπη. Οι τελικοί του Παγκοσμίου Κυπέλλου στη Ρωσία, οι οποίοι ξεκινούν την επόμενη εβδομάδα, πιθανότατα να επηρεάσουν την ευρωπαϊκή αγορά ποδοσφαίρου τα επόμενα δύο χρόνια, αρχικά μέσω των εσόδων που συνδέονται άμεσα με την ίδια τη διοργάνωση και σε μικρότερο βαθμό με την έμμεση ανάταση του ρωσικού ποδοσφαίρου.

Ο Τιμ Μπριτζ, Director του Sports Business Group, δήλωσε: “Παρά τις πιθανές αυτές αυξήσεις, είναι απίθανο η ρωσική Premier League να κλείσει τη διαφορά, όσον αφορά τα έσοδα, με τα πέντε μεγάλα πρωταθλήματα στο εγγύς μέλλον. Είμαστε ακόμα πολύ μακριά για να μπορέσουμε να μιλήσουμε για τα έξι μεγάλα πρωταθλήματα του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου.

Παρ ’όλα αυτά, το επερχόμενο Παγκόσμιο Κύπελλο θα δώσει στους παίκτες την ευκαιρία να διακριθούν στην κορυφαία διοργάνωση και αναμένουμε να δούμε σημαντικές εξελίξεις στις φετινές μεταγραφές των παικτών σε ομάδες που παραμένουν πρόθυμες να αποκτήσουν τους καλύτερους παίκτες. Ίσως η καλοκαιρινή μεταγραφική περίοδος να σηματοδοτήσει ένα ακόμα ρεκόρ όσον αφορά τα ποσά που δαπανώνται από τους συλλόγους για να αποκτήσουν κάποιους παίκτες”.

AP Photo/Rui Vieira