Share, , Google Plus, Pinterest,

Έτοιμοι για bird watching στον Αμβρακικό;

Οι καλαμιώνες στις λίμνες της Ελλάδας γέμισαν βαλτόπαπιες και χειμωνογλάρονα και μας καλούν για ένα διαφορετικό weekend που ικανοποιεί απόλυτα την ανάγκη της εποχής για επαφή με τη φύση και low profile αποδράσεις.

Γνωρίζατε ότι υπάρχει ορνιθοτουρισμός; Ε λοιπόν ναι, και μάλιστα αποτελεί μία από τις πιο ανερχόμενες μορφές εναλλακτικού τουρισμού που κάθε χρόνο προσελκύει στη χώρα μας χιλιάδες ξένους birdwatchers (με πρωταθλητές τους Άγγλους). Κοινό μυστικό για εκείνους και απλώς μυστικό για τους περισσότερους από εμάς πως η Ελλάδα αποτελεί ιδανικό προορισμό για ορνιθοπαρατήρηση. Είτε για σύντομη στάση πετώντας πάνω από τη Μεσόγειο είτε αναζητώντας καταφύγιο από βορειότερα κλίματα, άπειροι φτερωτοί ταξιδιώτες επιλέγουν συστηματικά τους εξίσου πολυάριθμους ελληνικούς βιότοπους. Από λίγο πολύ αναμενόμενες τοποθεσίες όπως οι λίμνες Κερκίνη και Δοϊράνη ή το Δάσος της Δαδιάς στον Έβρο μέχρι κάποιες πιο απροσδόκητες όπως η Λέσβος, η Κρήτη, τα Αντικύθηρα, η Σκύρος ή ακόμα και η Αθήνα, οι επιλογές για bird watching δεν αφήνουν κανέναν παραπονεμένο.

Και βέβαια ο Αμβρακικός Κόλπος με τα σπάνια είδη πουλιών και τον μοναδικό υδροβιότοπο…

Η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία καταβάλλει από το 1982 πολλές προσπάθειες τόσο για τη διάδοση της ορνιθοπαρατήρησης και την ευαισθητοποίηση του κοινού όσο και για την προστασία των ελληνικών βιότοπων: συνεργάζεται με αρμόδιους φορείς για τη βελτίωση της περιβαλλοντικής νομοθεσίας, διοργανώνει εκδηλώσεις και εξορμήσεις. Εμείς, με αφορμή την Πανευρωπαϊκή Γιορτή των Πουλιών που τιμάται το πρώτο σαββατοκύριακο του Οκτωβρίου με εκδηλώσεις σε περισσότερες από 30 χώρες σηματοδοτώντας την έναρξη της χειμερινής μεταναστευτικής περιόδου προτείνουμε bird watching στον Αμβρακικό Κόλπο. Η εποχή είναι ιδανική, τα παιδιά θα το διασκεδάσουν και ακόμη κι αν το… σπορ δεν σας συνεπάρει, σίγουρα θα απολαύσετε ένα χαλαρό σαββατοκύριακο (ή ακόμη και μονοήμερη σε κάποιες περιπτώσεις) με τη φθινοπωρινή φύση στα καλύτερά της. Πάρτε τα κιάλια σας και φύγαμε.

Το know-how του bird watching

Έξι tips για να γίνεις άψογος παρατηρητής πουλιών:

Εξοπλιστείτε με ένα ζευγάρια κιάλια (8Χ40 ή 10Χ40) και έναν καλό οδηγό αναγνώρισης πουλιών (Collins, Princeton).

Γυρίζοντας την πλάτη στον ήλιο σταθείτε μπροστά από κάποιο σημείο που προσφέρει σχετική κάλυψη (π.χ. φουντωτός θάμνος).

Επιλέξτε ρουχισμό κατάλληλο για ύπαιθρο και αποφύγετε τα έντονα χρώματα.

Η παρατήρηση των πουλιών διαρκεί περισσότερο όσο κινείστε ήρεμα στο πεδίο και αποφεύγετε τις δυνατές φωνές.

Αν εντοπίσετε κάποια φωλιά, απομακρυνθείτε χωρίς να την πειράξετε.

Και το κυριότερο: το bird watching απαιτεί υπομονή και αρκετές εξορμήσεις μέχρι να περάσετε από το στάδιο της απλής παρατήρησης σε αυτό της αναγνώρισης των ειδών.

ΛΙΜΝΟΘΑΛΑΣΣΕΣ ΑΜΒΡΑΚΙΚΟΥ
«Κέντρο Πληροφόρησης Σαλαώρας»
(Υπεύθυνος Φορέας: Εταιρεία Ανάπτυξης Αμβρακικού-ΕΤΑΝΑΜ)
Λόφος Σαλαώρας, δίπλα στο δρόμο από Αρτα προς Κορωνησία. Ζητήστε να δείτε την ζωντανή αναμετάδοση από την κάμερα που βρίσκεται δίπλα στην αποικία των Αργυροπελεκάνων.
Τηλ: 26810-74772 / e-mail: etanam@otenet.gr

«Κέντρο Περιβάλλοντος Κόπραινας». Περιλαμβάνει α) το «Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κόπραινας» β) την «Αίθουσα Περιβαλλοντικής Αγωγής» και γ) το «Μουσείο Φάρου Κόπραινας».
(Υπεύθυνος Φορέας: Εταιρεία Ανάπτυξης Αμβρακικού-ΕΤΑΝΑΜ)
Βρίσκεται κοντά στον ομώνυμο φάρο, τον οποίο θα βρείτε στρίβοντας δεξιά στο δρόμο Αρτας-Μενιδίου.
Τηλ: 26810-69683 / e-mail: etanam@otenet.gr

«Κέντρο Υγροτόπων Ροδιάς» . Χωριό Στρογγυλή (από την Εθνική Οδό Αρτας-Πρέβεζας, στρίψτε για Πέτρα-Στρογγυλή). Οργανώνει βαρκάδες παρατήρησης πουλιών στις λιμνοθάλασσες και διευθύνει κέντρο πληροφόρησης.
Τηλ.: 26830-41219 / fax: 26830-41387 / e-mail: rodia@otenet.gr

Λόφος Αγίας Αικατερίνης, δίπλα στον οικισμό Στρογγυλής.
(Υπεύθυνος Φορέας: Εταιρεία Ανάπτυξης Αμβρακικού-ΕΤΑΝΑΜ)
τηλ:26810-74772 / 26810-69683 / 26820-89150.

«Παιδικό Εργαστήρι για τη Φύση»
(Υπεύθυνος Φορέας: Εταιρεία Ανάπτυξης Αμβρακικού-ΕΤΑΝΑΜ)
Χερσόνησος Πρέβεζας, Νεοχώρι, 4 χλμ βορειανατολικά της Πρέβεζας.
τηλ: 26810-74772 / 26810-69683 / 26820-89150.