Share, , Google Plus, Pinterest,

Ο ΠΑΣ το 2016, ο ΠΑΣ τώρα, ο Πετράκης και ο Τσουκαλάς…

Θαρρώ όμως το πιο σημαντικό κομμάτι από όλα είναι το θέμα της ψυχολογίας.

Ανέσυρα από το αρχείο ένα κείμενο που είχε δημοσιευθεί στις 24 Ιούνιου 2016 από αυτό το site και ανέφερε όσα πίστευα ότι θα επακολουθούσαν μετά την αποψίλωση της εξαιρετικής τότε ομάδας. Τα όσα είχα γράψει τότε αντικατοπτρίζουν κατά πολλή, την σημερινή εικόνα της ομάδας. Το δημοσιεύω ξανά ορμώμενος από το ενδιαφέρον που υπάρχει ξανά από τον ΠΑΣ για την επιστροφή του Σταύρου Τσουκαλά στα Γιάννινα. Όπως, υπάρχει κρούση και προς παίκτες που έχουν μεγάλη εμπειρία και μπορούν να διαμορφώσουν μία άλλη κατάσταση στην ομάδα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Είχα γράψει από αυτή την στήλη την ημέρα που πήρε την αδειοδότηση ο ΠΑΣ ότι «τώρα αρχίζουν τα δύσκολα για την ομάδα των Ιωαννίνων καθώς μπορεί πλέον να χαρεί για την ελευθερία κινήσεων που της δίνει η αδειοδότηση, αλλά οι απαιτήσεις τώρα θα είναι πολύ μεγαλύτερες και από τους παίκτες και από την τεχνική ηγεσία αλλά και από τον κόσμο».

Σαν να μην πέρασε μια μέρα, από τότε ο ΠΑΣ που βγήκε τελικά στην Ευρώπη και περιμένει να μάθει τον νικητή του Σκανδιναβικού ζευγαριού …και βρίσκεται υπό διάλυση.

Έφυγε ο Μανιάς, ο Ίλιτς και ο Τσουκαλάς. Η ειρωνεία είναι πως ο Γιάννης Πετράκης σε συνέντευξη που μου παραχώρησε για την εφημερίδα « Αγορά» και θα δημοσιευτεί το Σάββατο 24 Ιουνίου μου έλεγε την Τετάρτη 21 Ιουνίου ότι :

«Σαφώς και όταν φεύγουν καταξιωμένοι παίκτες διαμορφώνεται μία νέα κατάσταση, αλλά θέλω να θυμίσω πως τα δύο τελευταία χρόνια έχουν φύγει από την ομάδα οκτώ ποδοσφαιριστές που ήταν βασικοί.

[ Κολοβέτσιος, Κοροβέσης, Χαρίσης,Βελλίδης,Τσάβες, Λίλα – είχε δοθεί δανεικός και επέστρεψε- Μανιάς ,Ιλιτς]

Παρόλα αυτά η ομάδα κατάφερε να σταθεί σε υψηλό επίπεδο και να έχει μία καλή πορεία στο πρωτάθλημα και στο Κύπελλο. Σε μία ομάδα είναι φυσικό να μπαίνουν νέοι παίκτες και να φεύγουν κάποιοι άλλοι.

Υπάρχουν όμως και παίκτες βαρόμετρα και εμείς έχουμε τέτοιες μονάδες. Είναι ο Μιχαήλ, ο Τσουκαλάς και ο Τζιμόπουλος που γνωρίζουν πολύ καλά την νοοτροπία αλλά και την ψυχοσύνθεση του ΠΑΣ. Εννοείται ότι περιμένουμε και τους αντικαταστάτες όσων αποχώρησαν».

Πλέον η ομάδα που έγραψε ιστορία τα τελευταία χρόνια στο ελληνικό ποδόσφαιρο και για την ομοιογένεια της αλλά και για το οικογενειακό της κλίμα δεν υπάρχει. Αποψιλώθηκε με συνοπτικές διαδικασίες και θεωρώ χωρίς να υπάρχει σχέδιο αντικατάστασης των σημαντικών αυτών παικτών που στάθηκαν άξιοι στο γήπεδο φορώντας την ιστορική φανέλα.

Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή:

  1. Η ομάδα μπορεί να έφυγε για προετοιμασία αλλά οι ελλείψεις είναι πολλές και σημαντικές. Σαφώς και δεν υπάρχει αναντικατάστατος παίκτης αλλά, πλέον υπάρχει σοβαρό θέμα στο ρόστερ.
  2. Θεωρώ ότι ο ευρωπαϊκός αέρας δημιούργησε συνθήκες αστάθειας και εγωισμού στη διοίκηση.
  3. Ο ΠΑΣ μέσα σε δύο χρόνια έχει «πουλήσει» και «χάσει» εννέα παίκτες πρώτης γραμμής που δεν τους αντικατέστησε με εξίσου επάξια ονόματα στις μεταγραφικές περιόδους. Φρόντιζε πάντα να τους ανανεώνει το συμβόλαιο για να μπορεί να τους κρατά – λόγω μη αδειοδότησης- αλλά μετά πάντα σε όλες τις περιπτώσεις, τους επέτρεπε να αποχωρούν με οιονδήποτε τρόπο.
  4. Θα περίμενε κανείς τώρα που η εξυγίανση ξεκίνησε να κάνει τα αδύνατα δυνατά να κρατήσει κάποιους που …έβαλλαν πλάτη όλα αυτά τα χρόνια. Δεν το έκανε, δεν το λέω εγώ αλλά οι ίδιοι οι παίκτες, οι οποίοι δεν είναι ευχαριστημένοι και αποχωρούν.
  5. Το θέμα του Τσουκαλά και τις λεπτομέρειες του, το γνώριζα εδώ και δέκα ημέρες – υπάρχουν στοιχεία – αλλά για δημοσιογραφικούς λόγους δεν το έγραψα ούτε το ανέφερα. Όπως και για άλλα παιδιά που έφυγαν. Εννοείται ότι η αγορά είναι ελεύθερη και ο καθένας υπόλογος για τις πράξεις του. Αλλά και η διοίκηση γνώριζε και γνωρίζει πολύ περισσότερα.
  6. Ο ΠΑΣ αυτή την στιγμή μπορεί να διαθέτει ένα εξαιρετικό τιμ και να είναι επιτυχία του κ. Χριστοβασίλη που κράτησε τον κ. Πετράκη στην τεχνική ηγεσία της ομάδας, αλλά όλοι γνωρίζουμε πως… θαύματα δεν γίνονται κάθε μέρα. Η ομάδα έχει βρεθεί μέσα σε λίγες μόνο ημέρες απογυμνωμένη και χρειάζεται άμεσα μεταγραφές για να μπορέσει ο έμπειρος τεχνικός να την στήσει από την αρχή. Γιατί όπως έγραψα και στο τέλος του πρωταθλήματος «αυτή η χρονιά ήταν και η τελευταία για αυτή την σπουδαία ομάδα. Πλέον, πρέπει να δομηθεί νέα και από την αρχή».
  7. Το δύσκολο αυτή την εποχή είναι να βρεις καλούς και φτηνούς παίκτες. Πρέπει να είσαι τυχερός αλλά και να βάλεις βαθειά το χέρι στην τσέπη. Θα δείξει το άμεσο μέλλον, αν ο πρόεδρος προτίθεται ή καλύτερα αν έχει την οικονομική δυνατότητα με μικρό μπάτζετ να ξαναφτιάξει μια σπουδαία  ομάδα.Σαφώς και πήρε πολλά χρήματα ο ΠΑΣ από τις πωλήσεις παικτών, αλλά υπάρχει δικαιολογία και είναι σημαντική για το που πήγαν τα λεφτά. Θα πρέπει να δόθηκαν για να καλυφτούν τα μεγάλα οικονομικά προβλήματα ( από πού προέκυψαν σε άλλο κείμενο) ώστε να μπει η ομάδα σε μία εξυγίανση.
  1. Όμως η διοίκηση, θα πρέπει να βρει τον τρόπο ώστε να μπορέσει να ανταπεξέλθει στις μεγάλες απαιτήσεις που έχει πλέον ο κόσμος. Το αν υπάρχει διάθεση θα φανεί τις επόμενες ημέρες.
  2. Ο κ. Πετράκης ήθελε και φέτος να δουλέψει το σύστημα που εφάρμοσε από τα μέσα της σεζόν και με το οποίο ο ΠΑΣ έκανε σπουδαίες εμφανίσεις, το 3-5-2. Τώρα τα δεδομένα είναι διαφορετικά και πρέπει να περιμένει και ο ίδιος τις νέες μεταγραφές για να αποφασίσει ποιο θα είναι το νέο προφίλ της ομάδας.
  3. Μέχρι και τις αποχωρήσεις του Ίλιτς και του Μανιά η ομάδα έψαχνε να βρει επιθετικούς αλλά και ακραία μπακ για να αντικαταστήσουν τον Στρούνα και το Ηλιάδη. Μετά και την μεταγραφή του Τσουκαλά θα πρέπει να βρει παίκτη που μπορεί να σηκώσει στις πλάτες του την ομάδα. Και τέτοιοι είναι δυσεύρετοι σήμερα στην μεταγραφική αγορά.

 

Θαρρώ όμως το πιο σημαντικό κομμάτι από όλα είναι το θέμα της ψυχολογίας. Ο ΠΑΣ ήταν μια οικογένεια και αυτή την στιγμή μόνο τέτοια δεν δείχνει. Για να αναστραφεί το κλίμα, θα πρέπει να ανακοινωθούν νέα μεταγραφικά αποκτήματα – πληροφορίες λένε ότι αυτό θα γίνει σύντομα – όμως για να μπει το …νερό στο αυλάκι θα περάσει καιρός.

Γιατί όλα αυτά τα παιδιά έχουν δομήσει μία σχέση μεταξύ τους ιδιαίτερη όλα αυτά τα χρόνια και δεν περιμένουν μόνο να έχουν νέους συμπαίκτες που να είναι καλοί παίκτες. Περιμένουν πολύ περισσότερο, τα νέα αποκτήματα να έχουν καλό χαρακτήρα για να εγκλιματιστούν  πιο γρήγορα ώστε να τύχουν και θερμής υποδοχής.

Υ.Γ.1

Μακάρι ο ΠΑΣ να πάρει τους τρεις πολύτιμους βαθμούς την Κυριακή από τον Λεβαδειακό και να κερδίσει χρόνο ώστε με τις κατάλληλες κινήσεις -αλλά και με κάποια καλά αποτελέσματα έως τη λήξη του 1ου Γύρου- να μπορέσει να αναδιοργανωθεί και να αφήσει πίσω αυτή την κακή παρένθεση των 10 αγωνιστικών στο φετινό πρωτάθλημα.

Υ.Γ.2

Ακόμα και σε αυτή την πολύ δύσκολη θέση -βαθμολογικά, ψυχολογικά- που βρίσκεται φέτος η ομάδα, μου είναι αδιανόητο να είναι μία από τις ομάδες που θα υποβιβαστούν. Είμαι σίγουρος πως ο ΠΑΣ θα βρει τελικά τον τρόπο για να σώσει τη χρονιά…