Share, , Google Plus, Pinterest,

Τελικά που είναι η εξυγίανση, δε κατάλαβα…

Μία από τις πολλές λέξεις που ακούστηκαν στο φετινό πρωτάθλημα είναι η εξυγίανση. Μία λέξη με πολλές έννοιες που χρησιμοποιήθηκε από πολλούς και όλοι έδωσαν μια διαφορετική έννοια του όρου αυτού. Φιλόλογος δεν είμαι, ούτε καθηγητής, γι’ αυτό “ξεσκόνισα” το λεξικό από περιέργεια κυρίως για να έχω μια δική μου γνώμη για το τι στο καλό σημαίνει αυτή η λέξη.

εξυγίανση η [eksijíansi]: η ενέργεια ή το αποτέλεσμα του εξυγιαίνω. α. (για οργάνωση, υπηρεσία ή ομαδική δραστηριότητα) επαναφορά σε καλή κατάσταση ή σε σωστή λειτουργία: ~ του κρατικού μηχανισμού. || (ειδικότ.) για οικονομική εξυγίανση: β. καταπολέμηση, εξαφάνιση των εστιών μόλυνσης που υπάρχουν σε ένα χώρο.

Αυτό βρήκα και αυτολεξεί το έγραψα. Εννέα γράμματα ενώνονται για να δημιουργήσουν μια λέξη με δύο έννοιες, κατά το λεξικό. Ξεκινάω, λοιπόν, να σκέφτομαι… Βλέποντας τις δύο βασικές και καταγεγραμμένες έννοιες που συνοδεύουν τον όρο αυτό, παρατηρώ πως στην πρώτη περίπτωση είναι η επαναφορά στην κανονικότητα και στη σωστή λειτουργία. Καλώς, το δέχομαι… αλλά κάπου στην πραγματικότητα δεν υπάρχει, δεν ισχύει και δεν υφίσταται. Όχι μόνο στην κεντρική σκηνή της χώρας αλλά ούτε καν στον αθλητισμό και  πιο συγκεκριμένα, στο ποδόσφαιρο.  “Έλα μωρέ, τώρα το πήρες χαμπάρι εσύ;” θα ήταν μια εύλογη απορία κάποιου ακούγοντας αυτή τη διαπίστωσή μου. Όχι, έχω να απαντήσω, αλλά σε κάθε ευκαιρία σκέφτομαι γιατί να μην μπορεί να γίνει κάτι τέτοιο…

Και για μην πλατειάζω πολύ, το πρωτάθλημα της πρώτης κατηγορίας της Ελλάδας φτάνει στο τέλος του και εγώ δεν είδα μεγάλη εξυγίανση φέτος. Και αυτό το διαπιστώνει κανείς αν ανατρέξει και θυμηθεί μερικά αποτελέσματα και  στιγμιότυπα από μερικούς αγώνες ή και φωτογραφίες που κάνουν τον γύρο του διαδικτύου από όλα τα παιχνίδια της φετινής SuperLeague αναφορικά με κάποιες λαθεμένες διαιτητικές “αταξίες” .

Σήμερα, αντίκρισα άλλη μια τέτοια φωτογραφία από το παιχνίδι του ΠΑΣ Γιάννινα με τον Πανιώνιο. Σε ένα κρισιμότατο παιχνίδι για τους Ηπειρώτες, οι οποίοι αντιμετωπίζουν θέμα υποβιβασμού έπειτα από οκτώ ολόκληρα χρόνια και με μια μεγάλη ευρωπαϊκή συμμετοχή. Αυτό βέβαια δεν οφείλεται μόνο στις διαιτητικές αποφάσεις αλλά επιμερίζονται και σε άλλους εξωαγωνιστικούς παράγοντες… Θέλω να σταθώ όμως σε διαιτητικές αποφάσεις που είναι εξόφθαλμες μεν αλλά και μέρος της “εξυγίανσης”.

Λίγο το κακώς ακυρωθέν γκολ του Κρίζμαν με τον Αστέρα Τρίπολης, λίγο το σημερινό δεύτερο γκολ του Πανιωνίου όπου ο Σπιριντόνοβιτς έσπρωξε την μπάλα στα δίχτυα κάνοντας το 2-1 για τους Νεοσμηρνιώτες που δεν το είδε κανείς “αρμόδιος” και λίγο ακυρωθέν γκολ του Κρίζμαν έρχονται να προστεθούν σε ένα ήδη μεγάλο “παζλ” από τέτοιες στιγμές και είναι πραγματικά άπειρες από όλα τα παιχνίδια κατά τη διάρκεια του πρωταθλήματος.

 

Το ακυρωθέν γκολ του Κρίζμαν με τον Αστέρα Τρίπολης.

 

Οι… συμπτώσεις που ρίχνουν τον ΠΑΣ Γιάννινα! | to10.gr
Η περίπτωση του ακυρωθέν γκολ του Κρίζμαν με τον Πανιώνιο.

 

Το 2-1 του Σπιριντόνοβιτς .

 

“Τι, μόνο στον ΠΑΣ συμβαίνουν αυτά τα διαιτητικά λάθη;” θα ρωτήσει κάποιος… Και πάλι η απάντησή μου είναι “Φυσικά όχι, συμβαίνουν και αλλού” , αλλά σε τέτοια κρίσιμα ματς που διακυβεύεται είτε ένα “εισιτήριο” για κάτι παραπάνω είτε μια παραμονή είτε ένας υποβιβασμός είναι πιο σημαντική η παραμικρή λάθος απόφαση… Μια τέτοια συζήτηση, όπως είναι εύκολα αντιληπτό, μπορεί να συζητιέται άπειρες ώρες, με πάμπολλες γνώμες στο πλαίσιο μιας εποικοδομητικής κουβέντας. Τέτοιες συζητήσεις καλώς ή κακώς στην Ελλάδα έχουμε σε κάθε αγωνιστική.

Άγγελος Μπάρκας (facebook)