Share, , Google Plus, Pinterest,

Βαγγέλης Γιωτόπουλος -Συρράκο: Η μετακίνηση των κτηνοτρόφων στα χειμαδιά!

Κρίμα για τον πρόεδρο της Δημοκρατίας που δεν είδε την εξαίσια δουλειά του Βαγγέλη. Περισσότερο κρίμα, πίκρα και οργή, για αυτούς τους πολιτικάντηδες που το κατάφεραν αυτό...

Δυστυχώς!
Η έκθεσή μου διέκοψε το ταξίδι της, πριν καν αυτό ξεκινήσει.
Οι λόγοι άγνωστοι, σχεδόν μυστηριώδεις. Βέβαια συνηθίζεται συχνά σε αυτό το χωριό να συμβαίνουν παράξενα πράγματα. Μα εδώ μιλάμε για την ιστορία του χωριού.
Επιτρέψτε μου να πω ότι δεν θα υπήρχε Πρέβεζα, Άρτα, Φιλιππιάδα και γενικότερα κάμπος αν δεν υπήρχε η οικονομία των Συρρακιωτών. Η μετάβαση στα χειμαδιά που τους έφερε σε τόπους που έδρασαν και μεγαλούργησαν.
Είναι αυτοί που πρωτογνώρισα πριν 31 ακριβώς χρόνια όταν και γω κατέβηκα από τα Γιάννενα στα χειμαδιά , στην Πρέβεζα και δραστηριοποιήθηκα επαγγελματικά.
Οι Συρρακιώτες που μου άνοιξαν την αγκαλιά τους με δέχτηκαν αλλά και τους δέχτηκα. Γίναμε συγγενείς, ανταλλάξαμε κουμπαριές. Το Συρράκο έγινε για μένα το δεύτερο χωριό μου χιλιοφωτογραφίζοντάς το.
Έφτασε η ώρα του ντοκιμαντέρ πριν 10 χρόνια.Με χαρά φωτογράφισα όλο αυτό που συνέβαινε. Άνθρωποι απλοί, όχι ηθοποιοί έπαιζαν ρόλους χωρίς σκηνοθεσία αλλά όπως είχαν ακούσει από τους προγόνους τους ή είχαν βιώσει οι ίδιοι το γεγονός. Μικρά παιδιά και γερόντοι.
Κράτησα σαν πολύτιμο θησαυρό αυτές τις εικόνες για νάρθει η κατάλληλη στιγμή. Και ήρθε! ”2018 έτος Κώστα Κρυστάλλη”, με τον πρώτο άνδρα της χώρας τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας παρών. Οι Συρρακιώτες ενθουσιάστηκαν με την ιδέα μου και μέσα στο υπόλοιπο πρόγραμμα θα τον ξεναγούσαμε στην έκθεση που στήθηκε στο συνεδριακό κεντρο για να του δείξουμε με λίγες εικόνες την ιστορία του χωριού. Την ιστορία που γέννησε τόσους μεγάλους άνδρες.
Τι έγινε όμως για άλλη μια φορά και κάτι πήγε στραβά αφήνοντάς με άφωνο χωρίς να ξέρω ότι άλλαξε το πρόγραμμα και είδα τον Πρόεδρο να φεύγει? Τι έγινε και δεν ακούστηκε από κανενός τα χείλη ότι εδώ που στεκόμαστε όλοι και εξυμνούμε τον Κώστα Κρυστάλλη στους τοιχους περιγράφεται η ιστορία μας? Εκατομμύρια σκέψεις πλημμύρισαν το μυαλό μου με άλλα τόσα εκατομμύρια γιατί. Μήπως τελικά δεν ήθελαν να συνδέσουν τον ποιητή με τους τσοπαναραίους και τα πρόβατα?
Μήπως θέλουμε κάποιον άλλο Κώστα Κρυστάλλη τελικά, όχι αυτόν που τόλμησε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας να του ζητήσει δημόσια συγνώμη εκ μέρους της πολιτείας?
Μήπως δεν θέλουμε να δείξουμε ότι οι προγονοί μας παιδεύτηκαν διδάσκοντας πολιτισμό και ανθρωπιά για να είμαστε εμείς οι σύγχρονοι δάσκαλοι, καθηγητές και τόσοι επιστήμονες?
Μήπως ντρεπόμαστε γι αυτούς?
Γιατί κρύψαμε από τον Πρόεδρο να ζήσει έστω για λίγο όλα αυτά που μας έφεραν εδώ σήμερα?
Μήπως γιατί όλα αυτά θα έπαιρναν διάσταση και θα μας έβλεπαν σε όλη τη χώρα?
Όμως με αυτά έγιναν πρωθυπουργοί και ποιητές κάποιοι.
Με αυτά γαλουχήθηκαν τόσες και τόσες γενιές.
Τι θα πω εγώ στην θειάκω Μαρία που ζαλώθηκε τόσες μέρες στα γυρίσματα? Που περπάτησε μέσα στα ποτάμια μόνο και μόνο για να δείξει τι πέρναγαν οι παλιοί?
Τι θα πω στους μπαρμπα Γιαννάδες που έπαιζαν ολημερίς στο κρύο αλλά και στον καύσωνα με τις κάπες φορεμένες?
Για άλλη μια φορά θα ψάχνουμε τον αίτιο και κανένας δεν θα βρεθεί.
Για άλλη μια φορά θα ακούσω το στάχαμε πει εμείς οι βλάχοι έτσι είμαστε να μας προσέχεις.
Για άλλη μιά φορά θα ακούσω τόσες ανόητες παροιμίες που κυκλοφορούν.
Η πίκρα μου δεν θα φύγει είναι το μόνο σίγουρο. Δεν θα ξαναέρθει Πρόεδρος της Δημοκρατίας εύκολα στο Συρράκο.
Όλα ήταν τέλεια θα πούνε όλοι. Φυσικά αφού έκανα και τον ψάλτη, και τον φωτογράφο και τον τελετάρχη.
Μόνο Πρόεδρος Δ.Σ δεν το έπαιξα, ούτε ποτέ θα το παίξω. Έτσι μ’ έμαθε ο πατέρας μου έτσι μ’ εμαθε η ιστορία. Ακόμη και αυτή η ιστορία του Συρράκου μου δίδαξε πολλά.
Σας χαρίζω τις φωτογραφίες μου ως δείγμα σεβασμού στους προγόνους αυτού του λατρεμένου χωριού, για να μάθουν οι νεώτεροι, αυτοί που θέλουν φυσικά την ιστορία σας.
Σίγουρα δεν θα ξανατολμήσω να εκθέσω για το Συρράκο. γιατί δεν θέλω να τριτώσει το κακό.
Απλά η στιγμή χάνεται και δεν θα ήθελα με τίποτε να ακούσω εκπρόθεσμα κάποια λίγα ευχαριστώ και κάποια λιγότερα συγνώμη σαν κι αυτά που άκουσε ο ποιητής.
Βαγγέλης Γιωτόπουλος – Φωτογράφος

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΟΛΟ ΤΟ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΥΛΙΚΟ

 Vagelis Giotopoulos Fswpp

Γιάννενα 23/7/2018

Φωτογραφία του Vagelis Giotopoulos Fswpp.

Φωτογραφία του Vagelis Giotopoulos Fswpp.

Φωτογραφία του Vagelis Giotopoulos Fswpp.

Φωτογραφία του Vagelis Giotopoulos Fswpp.

Φωτογραφία του Vagelis Giotopoulos Fswpp.