Share, , Google Plus, Pinterest,

Προεκλογικό σκάνδαλο στο Δήμο Ζηρού και στην παράταξη του Νίκου Καλαντζή

Για πρώτη φορά στην ιστορία της Ελληνικής Δημοκρατίας δικαίωμα ψήφου έχουν οι νέοι που έκλεισαν τα 17 τους χρόνια.

Μαθητές της δευτέρας και τρίτης λυκείου, έφηβοι, λίγο πριν την ενηλικίωσή τους, που στο παρελθόν η μόνη τους επαφή με εκλογικές διαδικασίες αφορούσε το 15μελές του σχολείου τους, αποτελούν πλέον μια νέα, μεγάλη δεξαμενή ψήφων, σε ολόκληρη την ελληνική επικράτεια.

Με αυτή την αλλαγή στον εκλογικό νόμο, μαζί με το δικαίωμα ψήφου, οι έφηβοι αποκτούν άποψη και φυσικά λόγο για το μέλλον της χώρας μας. Αν και δεν είναι λίγοι αυτοί που θεωρούν πως πρόκειται για μια  πολύ τολμηρή κίνηση, είναι δεδομένο πως πλέον και οι έφηβοι, οι 17αρηδες τουλάχιστον, μπορούν να συμμετέχουν στα κοινά του τόπου μας, άσχετα αν ακόμη δεν θεωρούνται ώριμοι να εκπαιδευτούν στα όπλα (να πάνε στο στρατό δηλαδή) ή να τους επιτρέπεται η κατανάλωση αλκοόλ. Μέχρι πολύ πρόσφατα, μάλιστα, δεν είχαν δικαίωμα να αποκτήσουν δίπλωμα οδήγησης χωρίς τη συγκατάθεση των κηδεμόνων τους.

Οι περισσότεροι, βέβαια, πιστεύουν πως αυτή η αλλαγή στον εκλογικό νόμο ήταν επιβεβλημένη. Τα παιδιά ωριμάζουν γρηγορότερα, οπότε σωστά θα πρέπει να έχουν άποψη για το μέλλον τους. Νέα ήθη νέα έθιμα, σε μια νέα εποχή θα πει κανείς.

Τι γίνεται όμως όταν κάποιοι προσπαθούν να πλάσουν μέσω διαστρέβλωσης τα νεαρά αυτά μυαλά;

Τι γίνεται όταν αυτοί που έχουν την ευθύνη να τους δείξουν τον σωστό δρόμο, τα καθοδηγούν με διάφορους τρόπους σε ανήθικα μονοπάτια;

Ρητορικό είναι το ερώτημα. Για την ώρα. Δεν ψάχνουμε τις απαντήσεις αυτή τη στιγμή. Γι αυτές, θα πρέπει να γίνει μια μεγάλη κι ολοκληρωμένη συζήτηση. Μια συζήτηση στην οποία οι σοφότεροι θα πρέπει να πάρουν μέρος για να βρουν τρόπους να μην πέσουμε ακόμη πιο χαμηλά. Γιατί η πτώση της “ηθικής κοινωνίας μας” δε βρίσκεται πια σε θεωρητικό επίπεδο, αλλά ολισθαίνει με μαθηματική ακρίβεια προς τα τάρταρα.

Τις τελευταίες ημέρες, ένα μεγάλο πολιτικό σκάνδαλο ήρθε να ταράξει την πόλη της Φιλιππιάδας και τον Δήμο Ζηρού γενικότερα.

Καθηγητής, σε λύκειο της Φιλιππιάδας, υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος, (ένα από τα κορυφαία ονόματα του συνδυασμό “Νέα Πορεία”) που βρίσκεται στο πλευρό του νυν δημάρχου και εκ νέου υποψήφιου για την θέση, Νίκου Καλαντζή, υπέπεσε σε ένα τεράστιο ατόπημα. Ατόπημα… για να το θέσουμε κομψά δηλαδή.

Ο “καθηγητής”, ναι σε εισαγωγικά η λέξη καθηγητής, γιατί δεν του αξίζει ο τίτλος μιας και προσβάλει τους υπόλοιπους, έστειλε μηνύματα μέσω του κινητού του τηλεφώνου σε μαθητές, ζητώντας αρχικά την ψήφο τους, στη συνέχεια να πουν μερικά καλά λόγια και στις οικογένειές τους αλλά αυτό είναι το λιγότερο.

Ο ίδιος έχει στείλει μήνυμα σε μαθητή το οποίο είναι στη διάθεση της εφημερίδας “7 μέρες” και του ζητά να τον ψηφίσει, του λέει να πει καλές κουβέντες και στους γονείς του ενώ στο τέλος όπως βλέπετε του λέει και για τους βαθμούς.

Να μην … ανησυχεί –ο μαθητής- για τη βαθμολογία του καθώς έκανε ότι καλύτερο μπορούσε!

Αν αυτό σας μοιάζει με απόπειρα εξαγοράς ψήφων με αντάλλαγμα μια καλύτερη βαθμολογία στο απολυτήριο, μέσα πέσατε. Αυτό ακριβώς είναι. Απόπειρα εξαγοράς ψήφων.

Αδυνατούμε να φανταστούμε τι μπορεί να είχε στο μυαλό του ο συγκεκριμένος εκπαιδευτικός όταν έστελνε το μήνυμα. Ίσως τίποτα. Ίσως να σκέφτηκε ότι δε θα το μάθει ποτέ κανείς. Όπως και να έχει, το μήνυμα κυκλοφόρησε, (η εφημερίδα μας -7 μέρες- έχει στη διάθεσή της το μήνυμα και τα στοιχεία τόσο του αποστολέα όσο και του παραλήπτη). Ταυτόχρονα υπάρχουν και πολλά άλλα μηνύματα

Ο νυν δήμαρχος του Δήμου Ζηρού κύριος Καλαντζής, τι άποψη έχει για το συγκεκριμένο θέμα και για αυτή την απαράδεκτη κίνηση του υποψηφίου του. Αν το γνωρίζει, είναι συμμέτοχος και θα πρέπει να απολογηθεί. Αν δεν το γνωρίζει, θα πρέπει να ζητήσει την παραίτηση του υποψήφιου και να ζητήσει συγγνώμη από τους πολίτες του δήμου. Όμως, όσο οι ώρες περνούν το μήνυμα γίνεται …μηνύματα και οι πληροφορίες που έρχονται είναι καταιγιστικές. Στοιχεία, που κάνουν λόγο για καλύτερες βαθμολογίες, για «πίεση» όσον αφορά τις απουσίες και διάφορα άλλα συνταρακτικά που «κυκλοφορούν» και μάλιστα συζητιούνται ευρέως  στην πόλη της Φιλιππιάδας, τα τελευταία εικοσιτετράωρα. Σε καφέ, σε πολιτικά πηγαδάκια, σε στέκια, παντού!

Μέχρι τη στιγμή που γραφόταν αυτό το άρθρο πάντως, (βράδυ Πέμπτης 16/05), δεν έχει ζητήσει την παραίτηση του συνεργάτη του, δεν έχει προχωρήσει στην απομάκρυνση του, και δεν έχει υπάρξει επίσημη τοποθέτηση για το ζήτημα.

Αν δεν έχει υποπέσει ακόμα στην αντίληψή του, ή αν θεωρεί πως πρόκειται για ανυπόστατες φήμες, τότε μάλλον δεν αφουγκράζεται τους συμπολίτες του. Μάλλον. Γιατί αδυνατούμε να πιστέψουμε πως ξέρει, και δεν κάνει κάτι. Αδυνατούμε να πιστέψουμε πως περιμένει πρώτα να δει αν το συγκεκριμένο ζήτημα θα  δημοσιοποιηθεί για να πράξει ανάλογα.

Κύριε Καλαντζή, το θέμα λοιπόν, μόλις είδε το φως της δημοσιότητας. Και δεν επιδέχεται αμφισβήτησης.